Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας και πώς άλλαξε την μουσική για πάντα

Στα παλιά χρόνια η κιθάρα (ακουστική ή κλασσική) ήταν σχεδόν αδύνατο να ακουστεί σε μια μπάντα όπως  τα τύμπανα η το κοντραμπάσο. Γι αυτό, κάπου στο 1930 ένας εφευρετικός τύπος εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα που λειτουργούσε με ενισχυτή και μπορούσες να ρυθμίσεις εσύ την ένταση της. Που να ήξερε τότε πως η ανακάλυψη του θα επηρέαζε τόσο πολύ την πορεία της μουσικής του 20ου και 21ου  αιώνα
Όπως οι περισσότερες καινούριες ανακαλύψεις, έτσι και  ή ηλεκτρική κιθάρα δέχτηκε κριτικές άλλα γρήγορα κέρδισε τους ανθρώπους επειδή έδωσε στους μουσικούς τη δυνατότητα να παίξουν πολύ πιο δημιουργικά και να εκφράσει ο καθένας το στυλ του.
Ο πρώτος μαγνήτης

Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα
Η πρώτη solid body ηλεκτρική κιθάρα
Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα μαζικής παραγωγής

Το 1924, ένας μηχανικός που δούλευε για τη Gibson ονόματί Lloyd Loar, σχεδίασε τον πρώτο μαγνήτη για κιθάρα. Χρησιμοποιώντας έναν κανονικό μαγνήτη, μετέτρεπε τις δονήσεις των χορδών της κιθάρας σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στην συνέχεια ενισχύονταν με την βοήθεια ενός ενισχυτή. Ο πρώτος αυτός μαγνήτης λοιπόν, δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο από άποψη ήχου, αλλά σίγουρα ήταν μια καλή αρχή.
Το 1931 ιδρύθηκε  η Electro String Company από τους Paul Barth, George Beauchamp και Adolph Rickenbacker, και ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε και πούλησε ηλεκτρικές κιθάρες στο ευρύ κοινό.  Έφτιαχναν τις κιθάρες από χυτό αλουμίνιο και παιζόταν μόνο ξαπλωμένη στα πόδια του κιθαρίστα και μόνο με slide . Λόγω των περίεργων υλικών της λοιπόν, χαριτολογώντας την έλεγαν “τηγάνι”.
Η γρήγορη επιτυχία της κιθάρας αυτή προέτρεψε την Gibson να φτιάξει και αυτή ένα δικό της μοντέλο , την  ES-150, η οποία είναι ένας μύθος σήμερα.
Οι ηλεκτρικές κιθάρες έγιναν γρήγορα δημοφιλείς παρόλο που υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα με την κατασκευή τους. Το σώμα της κιθάρας δονούνταν υπερβολικά εξαιτίας της δυνατής έντασης που προερχόταν από τον ενισχυτή, προκαλώντας αυτό που είναι γνωστό ως feedback. Η πιο προφανής λύση ήταν να φτιάξουν μία κιθάρα με πιο στερεό σώμα που δε θα δονούνταν τόσο εύκολα.
Όπως με τις περισσότερες καινοτομίες, υπάρχει μία διαμάχη για το ποιος εφηύρε πρώτος της solid body ηλεκτρικές κιθάρες. Ο  Les Paul κάπου στο 1940 έφτιαξε τη δική του κολλώντας έναν λαιμό Gibson σε ένα στερεό κομμάτι ξύλο. Από αυτή την ένωση έδωσε στην κιθάρα χαριτολογώντας το όνομα «The Log» (η Σύνδεση).
Περίπου την ίδια περίοδο ο κιθαρίστας Merle Travis και ο μηχανικός Paul Bigsby ανέπτυξαν μια solid-body κιθάρα που μοιάζει πολύ με τις σημερινές που ξέρουμε.
Ο Leo Fender μέσα στη δεκαετία του  1950 ήταν ο πρώτος που παρήγαγε μαζικά μια ηλεκτρική κιθάρα που αρχικά λεγόταν  Fender Broadcaster. Αυτή η κιθάρα γρήγορα μετονομάστηκε στην πολύ γνωστή Telecaster μόνο και μόνο επειδή το όνομα Broadcaster χρησιμοποιούνταν ήδη από μια άλλη εταιρία. Ο Leo συνέχισε και το 1954 έφτιαξε την πιο γνωστή κιθάρα όλων των εποχών, την Stratocaster.
Η επιτυχία του Leo οδήγησε και άλλους κατασκευαστές κιθάρας στην ανάπτυξη δικών τους επιχειρήσεων μαζικής παραγωγής.  Αξιοσημείωτη  είναι η συνεργασία της εταιρείας Gibson και του διάσημου κιθαρίστα Les Paul και η δημιουργία της πιο διάσημης ηλεκτρικής κιθάρα σήμερα, της  Gibson Les Paul.

Διάφορα μοντέλα

Κατά τη διάρκεια του 60 και του 70 οι επώνυμες ηλεκτρικές κιθάρες ήταν πολύ ακριβές για έναν μέσο άνθρωπο. Γρήγορα εμφανίστηκαν κάποιες φθηνές απομιμήσεις αλλά ήταν κατώτερες ποιοτικά στον ήχο και στο παίξιμο. Κάπου στο 80 οι Ιάπωνες άρχισαν να κατασκευάζουν ηλεκτρικές κιθάρες παρόμοιας ποιότητας με αυτής των αμερικανικών μοντέλων, αλλά σε πολύ καλύτερη τιμή . Αυτό οδήγησε τη Fender και άλλες πρωτοπόρες εταιρίες να παράγουν πιο φθηνές version των κλασικών μοντέλων και έτσι η ηλεκτρική κιθάρα έγινε προσβάσιμη σε περισσότερους.
Σήμερα οι  Gibson και Fender ακόμα φτιάχνουν κάποιες από τις πιο γνωστές και πιο ποιοτικές ηλεκτρικές κιθάρες στην αγορά. Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι  BC Rich, ESP,Ibanez και PRS  που είναι επίσης πολύ ποιοτικές.  Καινούρια σχέδια, σχήματα και υλικά ενσωματώνονται με  καινούριες τεχνολογίες για να υπάρχουν καλύτερες κιθάρες και περισσότερες επιλογές για τον αγοραστή.
Πλέον υπάρχουν ακόμα και ψηφιακές κιθάρες όπως η Line 6 Tyler Variax που προσομοιώνει ήχους από διάφορες ακουστικές , ηλεκτρικές και 12χορδες κιθάρες. Μπορεί επίσης να αλλάζει κουρδίσματα χωρίς να την ξεκουρδίζεις και να μην παράγει καθόλου μα καθόλου θόρυβο, ακόμα και όταν χρησιμοποιείς μονό μαγνήτη με full παραμόρφωση
Η ηλεκτρική κιθάρα λοιπόν έχει διανύσει πολύ δρόμο με ένα ενδιαφέρον και ευρηματικό παρελθόν, και να είστε σίγουροι πως θα έχει ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον.
Δεν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις και εσύ κιθάρα? Ενημερώσου λοιπόν για τα μαθήματα κιθάρας που κάνω στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα και μέσω SKYPE ΕΔΩ και στείλε μου ένα μήνυμα.
Πηγή: