Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

1967 – Ένα έτος φωτιά στην Ροκ Ιστορία

Φωτο: Διαδηλώτρια προσφέρει λουλούδι, σε αστυνομικό, στη διάρκεια δράσης κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ, στο αρχηγείο της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, The Pentagon, in Arlington County, Virginia (21 Οκτωβρίου 1967)

Το 1967, για το ροκ, είναι έτος μοναδικό, που περιβάλλεται από μυθικό πέπλο.
Πριν πενήντα χρόνια, δράσεις και ιδέες εκπληκτικής δύναμης, επαναστατικότητας  και ομορφιάς, άλλαζαν την συνείδηση της παγκόσμιας νεολαίας.
Τα καλλιτεχνικά έργα, ήταν τόσα πολλά και τόσο πρωτότυπα, που μένουν ακόμη αξεπέραστα. Ας θυμηθούμε τα σημαντικότερα. Μερικά από αυτά, εξελίχθηκαν στην Ελλάδα.

4 Ιανουαρίου 1967
The Doors

Κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Doors.
Όλα τα τραγούδια, ιδιαίτερα τα Light my Fire, The Crystal Ship και The End, προκαλούν τεράστια εντύπωση, περιέχοντας ποίηση σπάνιας ομορφιάς, γεμάτη σύμβολα, πρωτόγνωρα στοιχεία για το ροκ. Το συγκρότημα, πήρε το όνομά του, από το βιβλίο The Doors of Perception του Aldous Huxley. Η μαγική φωνή του Jim Morrison, καλούσε σε δραπέτευση στην "άλλη πλευρά" (Break On Through to the Other Side).  

14 Ιανουαρίου 1967
Human Be in στο
San Francisco

ΦωτοΑπό αριστερά Gary Snyder, Michael McClure, Allen Ginsberg, Freewheelin' Frank καιMarcetta (Gene Anthony 1967).

Η πρώτη μαζική εκδήλωση της Ψυχεδέλειας, ο Πρόλογος της χρονιάς, που οδηγεί στο Καλοκαίρι της Αγάπης. Στις 14 Ιανουαρίου 1967, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Golden Gate Park, στο San Francisco, σε μία ηλιόλουστη μέρα ποίησης, μουσικής, διαλογισμού και ελέυθερης έκφρασης. Είδαν τους εαυτούς τους ως "Νέο Κόσμο", σε πλήρη αντίθεση με τον "Παλιό" και όριζαν το αντάμωμα, ως Human Be In, Συνάθροιση των Φυλών (Gathering of the Tribes).
Συμμετείχαν ποιητέςόπως οι Allen Ginsberg, Gary Snyder, Michael McClure κ.ααλλά και συγκροτήματα όπως οιJefferson Airplane, The Grateful Dead, Big Brother and the Holding Company και Quicksilver Messenger Service.
Λόγοι υπέρ ελευθερίας, από τον Jerry Rubin , αλλά και μη απαγόρευσης του LSD, από τον Timothy Leary. 

 

29 Ιανουαρίου 1967
Mantra-Rock Dance

Διοργανώθηκε στοAvalon Ballroom ναό της Ψυχεδελικής Σκηνής, στο SanFrancisco.
Κύριοι διοργανωτές,ήταν οι ακόλουθοι τουInternational Society for Krishna Consciousness (ISKCON), δηλαδή,μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης Κρίσνα.
Συμμετείχαν εξαιρετικά συγκροτήματα, όπως: Grateful DeadBig Brother and theHolding Company with Janis Joplin και οι Moby Grape.

1 Φεβρουαρίου 1967
Surrealistic Pillow

Κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ των JeffersonAirplane, με τραγουδίστρια την εκπληκτική GraceSlick.
Περιέχει τον δυναμίτηSomebody to Love.
Θεωρείται, ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της αμερικανικής ψυχεδέλειας.

12 Μαρτίου 1967
The Velvet Underground & Nico 

Η Μπανάνα, το πρώτο άλμπουμ των The VelvetUnderground.
Ένα έργο σταθμός. Ο LouReed, φέρνει για πρώτη φορά θέματα του πιο σκοτεινούunderground: Ηρωίνη, τρανσέξουαλς, πορνεία, σαδισμός, μαζοχισμός, ψυχικά αδιέξοδα, αποτελούν τον χάρτη πορείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ τα :
-The Grateful Dead (πρώτο άλμπουμ του ψυχεδελικού συγκροτήματος) στις 17 Μαρτίου 1967.

-Electric Music for the Mind and Body (πρώτο άλμπουμ των Country Joe and the Fish) στις 11 Μαΐου 1967.

-Are You Experienced (πρώτο άλμπουμ του Jimi Hendrix)στις 12 Μαΐου 1967.

-Absolutely Free (πρώτο άλμπουμ του Frank Zappa και τωνMothers of Invention) στις 12 Μαΐου 1967.

17 Απριλίου 1967
Οι RollingStones, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού

(Φωτο: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας).

 Η συναυλία που έδωσαν οι Rolling Stones, στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού, τον Απρίλιο του 1967, δεν είναι μόνο, ένα μουσικό  γεγονός. Προβάλλει και την μύχια διάθεση μιας εποχής, και φωτίζει, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, πέρα από την μουσική.
Τα όσα διαδραματίστηκαν, μας δίνουν ανάγλυφα, την νοοτροπία της προδικτατορικής κοινωνίας.
Το ξύλο, που έριξε η αστυνομία, μόλις είδε τα κόκκινα γαρύφαλλα, αποτελεί, ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, πως η χουντική σκέψη, στο αστυνομικό σώμα, υπήρχε ως δυναμική και κινητική ενέργεια, και πριν την δικτατορία.

19 Απριλίου 1967
Διονύσης Σαββόπουλος και Μάνος Λοΐζος στο Θέατρο Κεντρικόν

Η Συναυλία, μια μέρα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος, έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ειρήνης που διοργάνωνε η ΕΦΕΕ.
Ο Σαββόπουλος, με τα τραγούδια του Φορτηγού, και ο Λοΐζος, με τα Νέγρικα, συνέδεσαν τους Λαμπράκηδες, με τον ροκ χώρο.


26 Μαΐου 1967
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club

Το αριστουργηματικό άλμπουμ τωνBeatles, διαμάντι της παγκόσμιας ψυχεδέλειας.
Οι Beatles στο εξώφυλλο, ανάμεσα σε διάσημα της εποχής πρόσωπα, και ιστορικές προσωπικότητες.
Το περιοδικό Rolling Stone, έχει κατατάξει το άλμπουμ, στην πρώτη θέση, των 500 σημαντικότερων, όλων των εποχών.

10 και 11 Ιουνίου1967
The KFRC Fantasy Fair andMagic MountainMusic Festival

Φωτο: Οι Doors στο Magic Mountain Festival, 1967.

Το φεστιβάλστοMount Tamalpais (Marin County, California) με συγκροτήματα Canned Heat, The Byrds, The Seeds, Blues Magoos, Jefferson Airplane, The Doors, Country Joe and the Fish και άλλαΠαρευρέθηκαν 36 χιλιάδες ψυχεδελικοί νεανίες. Θεωρείται το πρώτο σημαντικό ποπ-ψυχεδελικό φεστιβάλ, που επισκιάστηκε όμως, από το Monterey PopFestival, που ακολούθησε μετά από πέντε μέρες.  

16,17 και 18 Ιουνίου 1967
Monterey Pop Festival

 Τριήμερο, προσήλκυσε 55 χιλιάδες άτομα στην Καλιφόρνια. Με εκπληκτικά συγκροτήματαόπως: The Who, Simon and Garfunkel, Eric Burdon & The Animals, The Byrds, The Association, Jefferson Airplane, Big Brother and The Holding Company w/ Janis Joplin, Jimi Hendrix. Otis Redding, The Mamas & the Papas κ.αΤο τραγούδι San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) γράφτηκε από τον John Phillips (αρχηγό των The Mamas & the Papas) και ερμηνεύτηκε από τον McKenzie, για να διαφημίσει το φεστιβάλ.


 


Ιούλιος 1967
Λονδίνο.
Δράσεις υπέρ της Ειρήνης και κατά του Φασισμού.
Legalise Pot Rally στο Hyde Park 


Τον Ιούλιο του 1967, το Λονδίνο, μετατρέπεται σε Θέατρο δράσεων κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ (Φωτο Σίμος Τσαπνίδης). Ψυχεδελικοί, ακτιβιστές και πολιτικές νεολαίες, ενώθηκαν δημιουργώντας εκπληκτικές παραστάσεις στους δρόμους, γελοιοποιώντας τον Πόλεμο αλλά και τους τότε δικτάτορες (Ελλάδος, Ισπανίας κ.α).
Στις 16 Ιουλίου, διοργανώνεται και συγκέντρωση στο HydePark, για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Allen Ginsberg.  


 Ιούλιος 1967
Οι Beatles στην Ελλάδα

Έρχονται για να αγοράσουν νησί, στο οποίο σκέφτονται να μεταφέρουν το κέντρο δράσης τους. Η αγορά, δεν γίνεται.
Σε φωτογραφία που τους τραβά, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας στις 23 Ιουλίου στην Αράχωβα, φαίνεται οJohn Lennon να πιάνει και αυτός ακόρντο στο τάστο της κιθάρας, ταυτόχρονα με τον δικό μας παραδοσιακό οργανοπαίκτη.5 Αυγούστου 1967
The Piper at the Gates 

of Dawn

Κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Pink Floyd.
O Syd Barrett, το «τρελό διαμάντι» του ροκ, συμμετέχει και δημιουργεί με το συγκρότημα για πρώτη και τελευταία φορά.
Ο δίσκος θεωρείται ένας από τους καλύτερους της αγγλικής ψυχεδέλειας.

24 Αυγούστου 1967
Οι Beatles συναντούν τον Μαχαρίσι

Στις 24 Αυγούστου 1967, οι Beatles (εκτός του Ringo), παρακολουθούν ομιλία του Μαχαρίσι στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Λονδίνο.
Γοητεύονται άμεσα από τις ιδέες που εκφράζει ο Γκουρού, ώστε αυτή η συνάντηση, να αποτελεί κομβικό σημείο γι αυτούς. Στα επόμενα έργα τους, είναι φανερά επηρεασμένοι από τον γιόγκι.

25 Σεπτ 1967
Strange Days

Κυκλοφορεί το δεύτερο αριστουργηματικό άλμπουμ των Doors.
Το παράξενο εξώφυλλο, είναι φωτογραφία του Joel Brodsky, που συμφωνεί με τον τίτλο «Παράξενες Μέρες».
Ένας νάνος, ένας παλαιστής, ένας ζογκλέρ, δύο ακροβάτες, και ένας ταξιτζής που παίζει τρομπέτα. Η φωτογραφία, σε γειτονιά του Μανχάταν.

1η Δεκ 1967
Axis Bold as Love

Κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του Jimi Hendrix.
Μελωδικότερο από το πρώτο, αναδεικνύει τον συνθέτη περισσότερο, και λιγότερο τον δεξιοτέχνη της κιθάρας.
Τραγούδια αριστουργήματα που σφράγισαν την ροκ ιστορία.
Το Little Wing, σύμφωνα με μαρτυρία του Hendrix, εκφράζει τις εντυπώσεις του, από το Φεστιβάλ του Monterey, το οποίο και προσωποποιεί, σε «Μικρό Φτερό», νεαρή χίπισσα.

8 Δεκ 1967
Their Satanic Majesties Request

Κυκλοφορεί το ψυχεδελικότερο άλμπουμ των Rolling Stones, με τρισδιάστατη φωτογραφία τους στο εξώφυλλο, που αλλάζει ανάλογα με την γωνία παρατήρησης και που εμφανίζει και τους Beatles.
Το άλμπουμ, πέρναγε με ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο το μήνυμα, πως δεν υπήρχε διαφορά και ανταγωνισμός μεταξύ των δύο συγκροτημάτων. Μάλιστα, στο τραγούδι We LoveYou, στα φωνητικά συμμετέχουν οι John Lennon και PaulMcCartney
Πηγή: